Szukaj na tym blogu

czwartek, 10 maja 2012

Syrop z mniszka

Korzystając z ładnej pogody i wysypu kwitnących mniszków lekarskich warto pomyśleć o przygotowaniu z nich syropu. Samo zdrowie!
Opis właściwości i jego działania można znaleźć w sieci m.in. TU.
Wyglądem i w smaku przypomina miód. Dla rodzin z małymi dziećmi powinien być niezbędnym wyposażeniem spiżarni :) W sezonie grypowym będzie jak znalazł.

Mój sposób przygotowania:
  • w miejscu czystym ekologicznie (ja na działce) zebrać ok. 250 - 300 młodych, rozwiniętych kwiatów.
  • rozłożyć na jakąś godzinkę żeby żyjątka sobie poszły (ja na balkonie)
  • wypłukać
  • włożyć do garnka i zalać litrem wody
  • doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5 minut, zostawić na kilka godzin do naciągnięcia
  • przecedzić na sicie, odcisnąć kwiaty
  • do otrzymanego płynu dodać 1 kg cukru i sok z cytryny (z jednej lub dwóch)
  • ogrzewać na ogniu nie pozwalając na wrzenie, kilka godzin (ja ok.2 godz.) w celu odparowania wody można trochę jednego dnia i trochę drugiego
  • bardzo gorącym syropem napełnić słoiki i pozostawić do wystudzenia, w tym czasie same się zamkną
Smacznego!


Wykorzystałam słoiczki po koncentracie pomidorowym, bo ich niewielka pojemność jest wygodna w stosowaniu.
W wolnych chwilach nadal haftuję "Be romantic" series 4. Przybyło już trochę krzyżyków :)) Wkrótce pewnie się z nim uporam.



Tak wygląda na dzień dzisiejszy :)

Dziękuję za Wasze odwiedziny i bardzo ciepłe słowa w komentarzach.

19 komentarzy:

  1. robiłam tę miksturę w zeszłym roku:) kolorowe były całe ręce i buzie z pyłku mleczowego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie, dzięki za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o przepis ciekawy... trza sobie zapisać :) a przy dzieciach bardzo przydatne. a hafcik ostatnio pisałam w komentarzu ze będzie pewnie ładny widoczek a tutaj widać naprawdę ładny widoczek hehe :D pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo to jest widoczek na nowe życie razem :))

      Usuń
  4. W tym roku po raz pierwszy zrobiłam syrop z mniszka, w porze jesienno-zimowej będzie jak znalazł:)

    OdpowiedzUsuń
  5. hafcik bedzie sliczny...takiej mikstury nigdy nie robilam,ale kiedys moze trzeba byloby ja zaczac...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj! Robi się prosto, jest pyszne i zdrowe. Polecam.

      Usuń
  6. Moja mamusia robił taki ,,miodzik ''
    Ja jeszcze nie...


    Hafcik już ślicznie się wyłonił.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy przepis.Hafcik cudny.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Moja droga ja osobiście nie robiłam ale moja kochana teściowa dzieciakom zrobiła i dokładnie ten sam przepis tylko z dodatkiem cytryny. Poprostu nie mogłam uwierzyć ,że to prawdziwy miód z tego wyszedł i to jaki pyszny .Polecam wszystkim bo naprawde pychota.Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu ja też dodałam sok z cytryny :) Zapomniałam wpisać, ale już dopisuję do przepisu. Dzięki za uważne czytanie.

      Usuń
  9. Ja tez robiłam go z dodatkiem cytryny, ale Ty zrobiłaś solidny zapas!

    OdpowiedzUsuń
  10. też robiłam, a to prawda, że można tylko pić w trakcie choroby, nie na co dzień?

    OdpowiedzUsuń
  11. nie ma co czekać na chorobę :)) syrop można też stosować profilaktycznie.
    Jeszcze nie próbowałam, ale młode listki mniszka można jeść jak sałatę, lub dodawać do różnych sałatek.

    OdpowiedzUsuń
  12. Tak to prawda co mówi Anna - mniszek jest przezdrowy i przepyszny w formie sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Syrop z mniszka to tańsza wersja miodu, a w smaku i właściwościach również mu dorównująca. Uwielbiam przygotowywać podobnym sposobem syrop dla moich bliskich :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Miodek mniszkowy jest przepyszny, tani i ma rewelacyjne właściwości. Polecam każdemu miodkoholikowi :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde pozostawione tu miłe słowo :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...