Ostatnio zajmują mnie różne prace na rzecz domu: wszywanie suwaka, bo akurat się zepsuł, skracanie, zwężnie, poprawianie jednym słowem usługi krawieckie ;))
Sezon ogórkowy w pełni, więc trzeba uzupełnić zapasy. Jak co roku niesłabnącym uznaniem moich smakoszy cieszą się ogórki w musztardzie (na zdjęciu), nie wyglądają może zbyt pięknie, ale smakują wyśmienicie.
Przepis jest prosty i robi się je dość szybko.
Zalewa na ok. 2 kg ogórków:
5 szklanek wody
2 szklanki cukru
1 szklanka octu
2 łyżki soli
5 łyżeczek musztardy sarepskiej
Wszystkie składniki zalewy zagotować (ocet dodać na końcu). Ogórki pokroić w słupki, talarki (co, kto lubi) i ułożyć w słoikach. Następnie zalać zalewą i pasteryzować 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każde pozostawione tu miłe słowo :))