Szukaj na tym blogu

środa, 24 lipca 2013

Sezon ogórkowy

Ogórki teraz są najlepsze, najtańsze więc i najlepsza pora na ich przetwarzanie. W sumie zamknęłam w słoiki blisko 50 kg ogórków :) Przeważnie robiłam kiszone i w musztardzie. Wszystko już wyniesione i poustawiane w piwnicy.
W tzw. międzyczasie powstał maleńki hafcik dla Wojtusia. Świetnie odgadłyście, że przygotowuję powolutku wyprawkę dla przedszkolaczka. Na razie robię hafciki, a potem wyciągnę maszynę do szycia i .... c.d. nastąpi.





Dobrze, że siedziałam czytając Wasze komentarze dotyczące etui bo bym chyba się przewróciła :)) DZIĘKUJĘ za tyle pochwał! Do tej pory się czerwienię.
Pozdrawiam.

23 komentarze:

  1. Śzykuje się piękna wyprawka dla przedszkolaczka,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzieci jak dzieci, ale matki to padną z zazdrości.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twój Wojtuś będzie miał najpiękniejszą wyprawkę pod słońcem:)
    śliczny hafcik! zgaduję, że trafi na ręczniczek albo worek na kapcie, tak?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :))
      jeszcze do końca nie jestem zdecydowana na co trafią poszczególne hafciki, koncepcje zmieniału mi się już parę razy :))

      Usuń
  4. To fakt , nie które mamy będą miały zazdrość w oczach - cudny hafcik pozdrawiam Dusia

    OdpowiedzUsuń
  5. Czyli będzie pysznie...ze mnie gospodyni żadna bo jeszcze nigdy nie robiłam...ale chyba i jeść by nie było komu!
    Hafty jak zawsze cudne;)
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie same żarłoki :)) wszystko kupuję i robię w ilościach hurtowych :)
      Pozdrawiam.

      Usuń
  6. Na musztardowe przepis poproszę;) Jak super dobre;) Kiedyś robiłam, ale przepis zgubiłam, były rewelacyjne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te, które ja robię smakują wszystkim.
      Proporcje na ok. 2kg ogórków
      5 szklanek wody
      2 szklanki cukru
      1 szklanka octu
      2 łyżki soli
      5 łyżeczek musztardy Sarepskiej
      Wszystkie składniki zagotować, z tym że ocet dodać na końcu.
      Ogórki pokroić w słupki, grube talarki (jak kto lubi) nałożyć do słoików, zalać zalewą. Pasteryzować ok. 5 min
      SMACZNEGO!

      Usuń
  7. fajne, jestem ciekawa ciągu dalszego:) a u mnie sezon porzeczkowo jagodowy;))

    OdpowiedzUsuń
  8. Hafcik cudny:) Zapas ogórków imponujący! Pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie:) Ania

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajne takie przydasię dla przedszkolaka też tak robiłam dla swych synów a teraz to dla wnusi zawsze coś wymodzę pozdrawiam Maria

    OdpowiedzUsuń
  10. Moje ogórasy, też już zamknięte w słoikach.Z hafceniem jednak wciąż kiepsko, czekam na jesień w tym względzie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Aniu, nie pisz o ogorkach, bo juz mam chetke na takiego ogorasa. Tez bede robic w zalewie miodowo-octowej! A hafcik sliczny!

    OdpowiedzUsuń
  12. Podziwiam za zapał w zaprawach , U mnie mąż się zajmuję ogórkami i już od paru lat zaprawia je w butelkach 5l. Ogórki sa przepyszne , Super hafcik , dziecko będzie wiedziało że to jego np. woreczek a i inni też będą wiedzieli ze to Wojtusia ,,

    OdpowiedzUsuń
  13. Wojtuś będzie odpicowany :)). Oj jak czas szybko mija :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Dobrze, że ja siedzę gdy czytam Twój post, bo też bym padła czytając o 50 kg ogórków - chyba prowadzisz zakład przetwórstwa warzyw/owoców ;) Ale zimą każdy chętnie zajada ogóraski. Narobiłaś mi smaka :)
    Już wiemy, że Wojtuś lubi czerwone samochodziki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pracuś z Ciebie ogromny!!
    Tyle słoików, toż to SZOK:-)
    Oprócz ogórków w zalewie musztardowej, robię jeszcze ogórki po meksykańsku. Są doskonałe, bo nie wymagają pasteryzowania;-)))

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniały haft:) O tak sezon ogórkowy nadal w pełni:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde pozostawione tu miłe słowo :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...