Szukaj na tym blogu

piątek, 17 sierpnia 2012

TUSAL 17 VIII, przetwory, nowości

W moim słoiczku przybyło trochę niteczek, wstążeczek, kordonka. W tle słoiki z przetworami na zimę. Właśnie przygotowałam leczo, wyszło pyszne. Potem wystarczy otworzyć, dodać kiełbaskę lub mięsko i szybki obiad gotowy.


 Przy okazji dzisiejszych zakupów nabyłam wrześniowy nr Twórczych Inspiracji. Bardzo ładne maleńkie wzorki haftu krzyżykowego z owocami i warzywami, zakładki. Pokazano ciekawy sposób ozdobienia okna w pokoju dziecięcym. Poza tym koraliki, decoupage, filcowanie, szycie - lalka :)


Przygotowałam sobie pudełeczko z przegródkami, które pomalowałam lakierobejcą. Zamieszkają w nim koraliki i półfabrykaty potrzebne do robienia biżuterii.


Witam nowych obserwatorów: Małgorzatę Szatko, 25beatę  :)))
Dziękuję za tyle miłych słów dot. moich koszyczków z papierowej wikliny.

11 komentarzy:

  1. Oj jak smakowicie te przetwory wyglądają .Poproszę o przepis.Szybkie danie zawsze się przyda a chyba jest ono z cukinią.A ja uwielbiam cukinię. Jutro kupię gazetkę mam nadzieję ,że jeszcze będzie.Te zakładki mnie zainteresowały .A pudełko świetne. Bardzo ładny kolorek. Pozdrawiam serdecznie Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo :))
      Po pół kg (cebula, papryka, pomidory, cukinia ew. kabaczek)Ja robiłam wielokrotność tej ilości :)))
      Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Warzywa kroimy w dość duże kawałki.
      Do dużego rondla lub garnka wlewam olej, dodaję cebulę, gdy zmięknie dodaję paprykę, potem pomidory. Na końcu, gdy wszystko jest już miękkie wrzucam cukinię i kabaczka. Duszę jeszcze chwilę.
      Nakładam gorące do słoików i pasteryzuję.
      Smacznego!

      Usuń
    2. ANECZKO ILE TEGO OLEJU I JAK DŁUGO PASTERYZUJESZ A NO I OBIERASZ CUKINIĘ CZY ZE SKÓRKĄ.

      Usuń
    3. Olej to 3-4 łyżki na 0,5 kg cebuli,
      Cukini nie obieram jeśli jest młoda, bardzo dojrzałe okazy mogą mieć twardą skórkę i wtedy lepiej obrać.
      Pasteryzuję 15 minut od momentu zagotowania się wody w garnku.
      Napisz jak się udało.

      Usuń
  2. Leczo! Mniam, mniam, uwielbiam. Dzięki za informacje o Twórczych Inspiracjach, zakładki i małe wzorki to jest to co Tygrysy... tfu... Promyki lubią najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma to jak smaki lata zamknięte w słoiku :)

      Usuń
  3. Pyszne leczo, tez je lubię!Uporządkowany warsztat pracy to ważna rzecz i spokojne nerwy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaczne i zdrowe :))
      Wreszcie będę szybciej znajdować to, co mi akurat potrzebne.

      Usuń
  4. Leczo wygląda bardzo smakowicie, ja też robię w słoiki i tak jak napisałaś potem jest szybki obiadek.
    Pudełeczko bardzo mi się podoba, muszę sobie chyba takie zrobić, to tekturka czy drewno.
    Pozdrawiam serdecznie Ela.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tym razem tekturka :) gruba, gładka i potraktowana lakierobejcą.

      Usuń
  5. Czy może ma Pani do sprzedania nr.5/12012 twórczych inspiracji?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde pozostawione tu miłe słowo :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...