Szukaj na tym blogu

niedziela, 9 września 2012

Syrop z bzu czarnego

Ostatnio wolne chwile spędzam w kuchni i przerabiam co się da na przetwory. Na pierwszy ogień poszły buraczki, potem ok. 20 kg papryki, którą robię w łagodnej zalewie. A teraz, jako że już dojrzały bez czarny. Owoce mają niezwykłe własności lecznicze, ale nie mogą być spożywane na surowo ze względu na trującą sambunigrynę.
Owoce zawierają antocyjany, pektyny, garbniki, kwasy organiczne, potas, wapń, magnez, sód, fosfor i witaminy (szczególnie A, C, B1, B2). Substancje te sprawiają, że owoce czarnego bzu łagodzą ból i stany zapalne, obniżają gorączkę, zmniejszają objawy przeziębienia, usuwają zmęczenie, oczyszczają organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii i toksyn, a przede wszystkim zwalczają wolne rodniki, czyli działają przeciwnowotworowo. Jednym słowem - prawdziwa bomba prozdrowotna. (na podst. Wikipedii)


Owoce umyć i odsączyć na sicie, a następnie oddzielić owoce od baldachu.
Włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody i gotować na niewielkim ogniu przez ok. 20 min,
Pozostawić do przestudzenia
Na sicie odsączyć sok, odciśnięte owoce można przepłukać niewielką ilością przegotowanej wody.
Do soku dodać cukier - na litr soku 0,5 kg cukru i wcisnąć sok wyciśnięty z cytryny - na litr soku pół dużej cytryny
Zagotować mieszając. Gorący nalewać do butelek, słoików i zapasteryzować.
Na sezon przeziębieniowy będzie jak znalazł :)) Smacznego!
Ja już wypróbowałam syrop. Dodałam go do kompotu jabłkowego, dzięki temu kompot zyskał piękny kolor i wyjątkowy smak. Polecam.

Witam Patrycję Berestecką Król i Catherine Jabłońską, cieszę się że dołączyłyście do grona moich obserwatorów :))

17 komentarzy:

  1. Skad ty bierzesz takie przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sprawdzony przepis mojej mamy :))
      Trochę go zmodyfikowałam dodając cytrynę, wtedy ma lepszy smak.

      Usuń
  2. Kurcze, ale zazdroszczę...tych buraczków,papryki...sama palcem nie ruszyłam prócz jabłek smażonych...
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę przygotować zapasy, żeby obiadki szybciej się przygotowywały. Wróciłam do pracy, a takie słoiczkowe surówki skracają czas przygotowania i są smaczną odmianą :))

      Usuń
  3. Oj, przydałby mi się taki sok - łatwo się przeziębiam. A paprykę też zrobię, bo bardzo lubię. Pozdrawiam gorąco!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wiem, że zdrowy, ale smak mi nie podchodzi, fuuuu :) ale kto powiedział, że lekarstwa mają byś smaczne?? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodatek cytryny poprawia smak radykalnie. Sok z bzu dobrze połączyć z owocami o bardziej kwaśnym smaku wtedy nie jest taki mdły.

      Usuń
  5. O to widzę, że spiżarnia jest już pełna ;P Zmieści się coś tam jeszcze? ;P Super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak się ma żarłoków w domu, to i spiżarnia (piwnica) musi być pakowna :)) Jeszcze tam coś wcisnę!

      Usuń
  6. Niech wam wyjdzie na zdrowie ten soczek :) babcia tez robi i wiem że jest pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takie właśnie zadanie stoi przed tym soczkiem, ma nam dawać zdrowie :))

      Usuń
  7. ale Ty jesteś wszechstronnie uzdolniona i zorganizowana! soczek marzenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko, przesadzasz! Wiele rzeczy robię, bo takie są potrzeby :))

      Usuń
  8. Witaj Aniu ja tez robię ten sok a zima do herbaty...super jest..pozdrawiam ..podziwiam pracowita z Ciebie osóbka:) Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeszcze nigdy nie robiłam soku z bzu czarnego. Dodawałam go natomiast do winka jako jeden ze składników do fermentacji i również spisuje się znakomicie.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszny soczek do herbaty w zimowe dni.... robiliśmy taki kilka/kilkanaście lat temu, gdy mieliśmy dostęp do czystego bzu z krzaków rosnących na wsi, z dala od drogi... szkoda że te czasy już minęły... Ale smak pamiętam do dziś :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde pozostawione tu miłe słowo :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...