W moim słoiczku przybyło trochę niteczek, wstążeczek, kordonka. W tle słoiki z przetworami na zimę. Właśnie przygotowałam leczo, wyszło pyszne. Potem wystarczy otworzyć, dodać kiełbaskę lub mięsko i szybki obiad gotowy.
Przy okazji dzisiejszych zakupów nabyłam wrześniowy nr Twórczych Inspiracji. Bardzo ładne maleńkie wzorki haftu krzyżykowego z owocami i warzywami, zakładki. Pokazano ciekawy sposób ozdobienia okna w pokoju dziecięcym. Poza tym koraliki, decoupage, filcowanie, szycie - lalka :)
Przygotowałam sobie pudełeczko z przegródkami, które pomalowałam lakierobejcą. Zamieszkają w nim koraliki i półfabrykaty potrzebne do robienia biżuterii.
Witam nowych obserwatorów: Małgorzatę Szatko, 25beatę :)))
Dziękuję za tyle miłych słów dot. moich koszyczków z papierowej wikliny.
Oj jak smakowicie te przetwory wyglądają .Poproszę o przepis.Szybkie danie zawsze się przyda a chyba jest ono z cukinią.A ja uwielbiam cukinię. Jutro kupię gazetkę mam nadzieję ,że jeszcze będzie.Te zakładki mnie zainteresowały .A pudełko świetne. Bardzo ładny kolorek. Pozdrawiam serdecznie Ania
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :))
UsuńPo pół kg (cebula, papryka, pomidory, cukinia ew. kabaczek)Ja robiłam wielokrotność tej ilości :)))
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Warzywa kroimy w dość duże kawałki.
Do dużego rondla lub garnka wlewam olej, dodaję cebulę, gdy zmięknie dodaję paprykę, potem pomidory. Na końcu, gdy wszystko jest już miękkie wrzucam cukinię i kabaczka. Duszę jeszcze chwilę.
Nakładam gorące do słoików i pasteryzuję.
Smacznego!
ANECZKO ILE TEGO OLEJU I JAK DŁUGO PASTERYZUJESZ A NO I OBIERASZ CUKINIĘ CZY ZE SKÓRKĄ.
UsuńOlej to 3-4 łyżki na 0,5 kg cebuli,
UsuńCukini nie obieram jeśli jest młoda, bardzo dojrzałe okazy mogą mieć twardą skórkę i wtedy lepiej obrać.
Pasteryzuję 15 minut od momentu zagotowania się wody w garnku.
Napisz jak się udało.
Leczo! Mniam, mniam, uwielbiam. Dzięki za informacje o Twórczych Inspiracjach, zakładki i małe wzorki to jest to co Tygrysy... tfu... Promyki lubią najbardziej!
OdpowiedzUsuńNie ma to jak smaki lata zamknięte w słoiku :)
UsuńPyszne leczo, tez je lubię!Uporządkowany warsztat pracy to ważna rzecz i spokojne nerwy.
OdpowiedzUsuńSmaczne i zdrowe :))
UsuńWreszcie będę szybciej znajdować to, co mi akurat potrzebne.
Leczo wygląda bardzo smakowicie, ja też robię w słoiki i tak jak napisałaś potem jest szybki obiadek.
OdpowiedzUsuńPudełeczko bardzo mi się podoba, muszę sobie chyba takie zrobić, to tekturka czy drewno.
Pozdrawiam serdecznie Ela.
Tym razem tekturka :) gruba, gładka i potraktowana lakierobejcą.
UsuńCzy może ma Pani do sprzedania nr.5/12012 twórczych inspiracji?
OdpowiedzUsuń